ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Στο παρόν σεμινάριο θα παρουσιαστούν σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και θεραπευτικές προσεγγίσεις γύρω από τον Αυτισμό, με επίκεντρο την εμπειρία των αυτιστικών ατόμων και την κατανόηση του αυτισμού μέσα από το πρίσμα της Νευροδιαφορετικότητας.
Οι εμπειρίες & οι προκλήσεις ενός αυτιστικού παιδιού που προσπαθεί να λειτουργήσει (και συχνά να επιβιώσει) μέσα σε έναν νευροτυπικό κόσμο συχνά είναι περίπλοκες, πολυσυστημικές και εκτείνονται στο σπίτι, στο σχολείο και την κοινότητα. Μια ολιστική, ενδυναμωτική προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη τόσο το άτομο, όσο και το περιβάλλον θα ανοίξει δρόμους για πιο ουσιαστική στήριξη, εστιάζοντας στις δυνατότητες και όχι μόνο στις προκλήσεις.
Το σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε νέους επαγγελματίες, όσο και σε πιο έμπειρους θεραπευτές, -τριες, που επιθυμούν να διευρύνουν την σκοπιά τους σε πιο σύγχρονες, κριτικές και νευρο-επιβεβαιωτικές προσεγγίσεις, να επανεξετάσουν παραδοσιακές θεωρίες και να κατανοήσουν τις εμπειρίες των αυτιστικών ατόμων με σεβασμό και επιστημονική τεκμηρίωση.
Το σεμινάριο θα καλύψει θεωρητικά κομμάτια γύρω από τον αυτισμό, την νευροδιαφορετικότητα και διάφορες στρατηγικές αξιολόγησης και παρέμβασης για εργοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες, ενώ θα εμπεριέχει και βιωματικές δραστηριότητες κριτικού αναστοχασμού.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Οι θεματικές του σεμιναρίου αφορούν σε:
A. Κατανοώντας τον Αυτισμός ως Νευροδιαφορετικότητα
- Αυτιστικά Χαρακτηριστικά έναντι Αυτιστικών “Συμπτωμάτων”
- Σύγχρονες Θεωρίες Φιλικές προς τον Αυτισμό (διαμορφωμένες από την αυτιστική κοινότητα) & Ενδυνάμωση της Αυτιστικής Κοινότητας – Μοντροπισμός – Πρόβλημα Διπλής Ενσυναίσθησης – Αυτοδιεγερτική Συμπεριφορά
- Παραδοσιακές Παρεμβάσεις (συμπεριφορισμός, κοινωνικές δεξιότητες, κοινωνικές ιστορίες): Μετατοπίζοντας τον Φακό
Β. Στρατηγικές Αξιολόγησης
- Εργοκεντρική Αξιολόγηση
- Αξιολόγηση με Εστίαση στα Δυνατά Σημεία (Strengths-based Assessment)
- Προσαρμογή Αξιολόγησης για τον Αυτισμό σύμφωνα με το Παράδειγμα της Νευροποικιλότητας (σε πλαίσια οικογένειας, σπιτιού, σχολείου και κοινότητας)
Γ. Στρατηγικές Παρέμβασης
- Παρέμβαση στο Παιχνίδι
- Παρέμβαση στη Σίτιση
- Παρέμβαση στις Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής
- Παρέμβαση στην Κοινωνική Συμμετοχή 0 Ομάδες
- Εκπαίδευση Γονέων
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Ημερομηνίες Διεξαγωγής: Το εν λόγω σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο 2025 και θα αφορά σε 5 ώρες εκπαίδευσης. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε όταν ανοίξει η πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μπορείτε να εγγραφείτε στο newsletter μας.
Συμμετοχή: Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με τόσο με δια ζώσης όσο και με εξ αποστάσεως συμμετοχή (μέσω zoom).
Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Σε περίπτωση εξ΄αποστάσεως συμμετοχής, παρακαλούμε όπως έχετε μεριμνήσει για όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες συνδεσιμότητας για τις οποίες δεν φέρει ευθύνη ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος (π.χ. συνδεσιμότητα και ταχύτητα internet, πρόσβαση σε υπολογιστή κ.ο.κ.). Σας ενημερώνουμε πως η ανοιχτή κάμερα και το ανοιχτό μικρόφωνο είναι βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σας.
Κόστος: 60 ευρώ
Αφορά: Η συνάντηση αυτή απευθύνεται κυρίως σε άτομα από τον εργοθεραπευτικό κλάδο αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα που την αφορά η θεματική.
Υλικό / Βεβαίωση: Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα αποσταλεί σχετικό υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης.
Σχεδιαμός:
- Συμεών Μπάτζιος, Εργοθεραπευτής, MSc
- Αγάπη Τζουγκαράκη, Εργοθεραπεύτρια, MSc(c)
Το σεμινάριο αυτό θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2025.
Για να ειδοποιηθείς, εγγράψου κι εσύ στο newsletter μας!