Θέατρο και Εργοθεραπεία

ΕΤΗΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σε μία αγορά εργασίας όπου το επάγγελμα της εργοθεραπείας σχετίζεται με ατομικές ή ομαδικές παρεμβάσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με διαγνώσεις που δίνονται μόνο από ιατρούς, με διεπιστημονικές ομάδες που αποτελούνται κατά βάση από παραϊατρικά/ιατρικά επαγγέλματα αλλά και με μία ποικιλία φορέων που στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν και να παρέμβουν στα άτομα με αναπηρία (κέντρα ημέρας, συλλόγους γονέων, ψυχοϊατρικά κέντρα, κέντρα ειδικών θεραπειών κοκ), τείνουμε να αναγνωρίζουμε/προσεγγίζουμε την αναπηρία ως ένα ατομικό γνώρισμα όπου το άτομο τίθεται σε μια διαδικασία που στοχεύει στην αλλαγή των προσωπικών δεξιοτήτων και σωματικών λειτουργιών του.

Σε αυτό το πρόγραμμα, το θέατρο δεν αξιοποιείται μόνο ως τεχνική ή εργαλείο αξιολόγησης και παρέμβασης, αλλά αναγνωρίζεται ως χώρος συμμετοχής, πλαίσιο πολιτισμικής ταπεινότητας, και ως δυνατότητα αφήγησης και αναστοχασμού του/της εαυτού/ής. Η παιδαγωγική θεάτρου και το θεατρικό παιχνίδι δεν εφαρμόζονται για να “βελτιώσουν δεξιότητες”, αλλά για να εμπλέξουν το άτομο στη συλλογική δημιουργία, στον συμβολισμό, στη σύνδεση με άλλα άτομα, ρόλους και πλαίσια — διαστάσεις που, συχνά, παραμένουν αθέατες σε μια εργοθεραπευτική πράξη περιορισμένη σε ατομικά λειτουργικά ελλείμματα. Το θέατρο δεν αξιοποιείται μόνο ως μέσο αλλά και ως το ίδιο το έργο μέσα στο οποίο εμπλέκεται το άτομο (π.χ. συμμετοχή σε ομάδα θεάτρου, ομάδα θεατρικού παιχνιδιού, συμμετοχή σε ερασιτεχνικές παραστάσεις).

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στο συγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα, στόχος είναι να επαναπροσδιοριστεί η έννοια της εργοθεραπευτικής πρακτικής μέσα τόσο από το πρίσμα της παιδαγωγικής θεάτρου/θεατρικού παιχνιδιού όσο και της οικοσυστημικής προσέγγισης. Πώς παρεμβαίνω; Που; Σε σχέση με τι; Πώς μπορούν διάφορες τεχνικές θεάτρου να αξιοποιηθούν ως εργαλεία στην εργοθεραπευτική μας πρακτική;

Με βασικό εργαλείο τη συστημική θεωρία αλλά και τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού, στο πρόγραμμα αυτό θα προσεγγιστούν:

  • Παιδαγωγική Θεάτρου (Theater Education) και Δράμα στην Εκπαίδευση (Drama in Education) – Θεωρία και Πράξη
  • Η Μέθοδος του Θεατρικού Παιχνιδιού ως εργαλείο της εργοθεραπευτικής πράξης
  • Η Συστημική Σκέψη και η Εφαρμογή της στην κλινική συλλογιστική ενός/μίας Εργοθεραπευτή/τριας
  • Οικολογία του Νου στη Θεραπευτική Διαδικασία
  • Η Αρτιμέλεια και η Αναπηρία ως Κοινωνικά Κατασκεύασματα
  • Η Εφαρμογή της Μεθόδου του Θεατρικού Παιχνιδιού ως Θεραπευτικό Εργαλείο Αξιολόγησης και Παρέμβασης
  • Δημιουργία Θεραπευτικού Πλάνου βασισμένο στην Παιδαγωγική Θεάτρου
  • Not Knowng Approach
  • Γνωριμία και Αναγνώριση του Evidence Based στις πρακτικές της Art Based Research (Έρευνα Βασισμένη στην Τέχνη)

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε πρακτικές μεθόδους και εκπαιδευτικές/θεραπευτικές τεχνικές έτσι ώστε :

  • Οι συμμετέχοντες/ουσες να μπορούν να οργανώσουν αλλά και να συνδέσουν τις θεωρητικές γνώσεις και τις πρακτικές εφαρμογές της Εργοθεραπείας με την Παιδαγωγική Θεάτρου
  • Να μπορούν να αναγνωρίσουν και να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές της μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού στις ατομικές ή ομαδικές τους συνεδρίες σε σχέση με:
    – Αξιολογητική Διαδικασία
    – Θέσπιση Στόχων
    – Παρέμβαση
  • Να μπορούν να δομήσουν ένα θεραπευτικό πρόγραμμα βασισμένο στις διαφορετικές τεχνικές της παιδαγωγικής θεάτρου
  • Να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της συστημικής σκέψης 
  • Να μπορούν να διαμορφώσουν συμπεριληπτικές ομάδες θεατρικού παιχνιδιού (θεραπευτικές ή μη) 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τον Οκτώβριο του 2025 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2026.

Διάρκεια: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 60 ώρες σύχρονης εκπαίδευσης (μόνο με δια ζώσης συμμετοχή) και 30 ώρες ασύγχρονης εμπλοκής.

Ημερομηνίες και Ώρα: 20 συναντήσεις, 2 Σάββατα ανά μήνα – 18:30μ.μ. – 21:30μ.μ. Αναλυτικά, οι ημερομηνίες είναι: 4+18 Οκτωβρίου, 8+22 Νοεμβρίου, 6+20 Δεκεμβρίου, 10+24 Ιανουαρίου, 7+28 Φεβρουαρίου, 14+28 Μαρτίου, 4+25 Απριλίου, 9+23 Μαϊου, 6+20 Ιουνίου, 4+11 Ιουλίου.  

Αφορά: Το ετήσιο αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα άτομα του κλάδου της εργοθεραπείας αλλά και στο φοιτητικό πληθυσμό των σχολών εκπαίδευσης της εργοθεραπευτικής πρακτικής.

Υλικό: Μετά από κάθε συνάντηση, θα δίνεται υλικό σχετικό με τη θεματική στους/στις συμμετέχοντες/ουσες προς περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση.

Κόστος

  • 80 ευρώ κράτηση θέσης για όλα τα άτομα
  • 60 ευρώ ανά μήνα. Οι μηνιαίες δόσεις αντιστοιχούν στο συνολικό ποσό του έτους και δεν σχετίζονται με την παρουσία ή απουσία του/της κάθε εκπαιδευομένου/ης. 
  • Το κόστος για τον φοιτητικό πληθυσμό (BSc) ανέρχεται στα 55 ευρώ ανά μήνα, με την προϋπόθεση προσκόμισης ενεργής βεβαίωσης φοίτησης. Η έκπτωση αφορά αποκλειστικά στις μηνιαίες καταβολές και δεν εφαρμόζεται στην κράτηση θέσης. Ισχύει μόνο για όσο διάστημα το εκπαιδευόμενο μέλος διατηρεί την ιδιότητα του/της φοιτητή/τριας/ού κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Συντονιστός Ομάδας:

** Όλο το ετήσιο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω της βιωματικής μεθόδου του θεατρικού παιχνιδιού στο χώρο μας, στον Νέο Κόσμο (δίπλα στη στάση του μετρό). Στο τέλος του προγράμματος, δίνεται αναλυτική βεβαίωση συμμετοχής με τις ώρες και τις θεματικές παρακολούθησης.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στη νέα ομάδα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2025, μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εκδήλωση ενδιαφέροντός σας παρακάτω.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ 2025

Σημείο – Χώρος Εκπαίδευσης και Θεραπείας

Συνήθως απαντά εντός μιας ημέρας

Έχετε κάποια ερώτηση σχετικά με τις υπηρεσίες μας ή τα επερχόμενα σεμινάρια;

Powered by WpChatPlugins